Welcome to Maritime Photo Maassluis

  
  

COLUMN van de redactie

Deze week was het volgende in de maritieme pers te lezen :

Bewoners van de Wilhelminakade in Rotterdam hebben in een brief aan de gemeente geklaagd over de overlast die het wekelijks aanmerende cruiseschip AIDAprima veroorzaakt. Volgens de briefschrijvers gaat het om overlast van licht en geluid, maar ook om luchtvervuiling.

“Wij maken ons grote zorgen over onze gezondheid,” aldus een bewoner. “Balkondeuren en ramen moeten dicht blijven. De diesellucht is anders in huis niet te harden. Slapen is moeilijk door het geluid van de motoren.” Ook schijnt volgens bewoners het felle licht van het cruiseschip al ‘s ochtends vroeg de woningen van de naastgelegen woontoren De Rotterdam in.

Volgens RTV Rijnmond heeft wethouder Adriaan Visser (Haven laten weten dat de gemeente niet beslist over de ligplaatsen, maar de reder. Directeur Mai Elmar van de Cruise Port Rotterdam zegt de klachten serieus te nemen. Ze zegt dat de hoofdmotor van de AIDAprima uitgaat als het schip aan de kade ligt, en dat de AIDAprima op termijn gebruik gaat maken van vloeibaar gas om de uitstoot te beperken.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Deze redacteur woont al een 15 tal jaren langs de druk bevaren Nieuwe  Waterweg. Een schitterende lokatie waar je zelf voor kiest

Haven en rivieren betekenen licht - geluid van motoren - uitstoot van draaiende motoren. Bij mooi weer staan ook bij mij ramen en deuren open hetgeen wel betekent dat het niet helemaal stil meer is als er weer een groot schip onze voordeur passeert. Hoewel er steeds meer wordt gedaan aan het verbeteren van het mileu , andere brand stoffen en wal aansluitingen zal er altijd  enige overlast blijven. Ik gebruik het woord overlast niet graag want het is voor mij persoonlijk geen overlast, ik heb immers zelf gekozen hier te gaan wonen. Het klagen komt bijna altijd van bewoners welke bewust kiezen voor een schitterende plek langs de rivier of aan een drukke haven terminal (cruise terminal). In de kleine haven van de stad waar ik woon (Maassluis) het zelfde liedje. Zodra er schepen afmeren begint het beklag van de "nieuwe" bewoners en worden enthousiaste ondernemingen welke de lokale economie steunen gefrusteerd door weer een brief of telefoontje met klachten. We zijn met ons allen heel trots op onze haven en De Rotterdamse Cruise Terminal. Rotterdam staat wereld wijd steeds meer op de kaart. Als je gevrijwaard wilt blijven van dit alles moet je huisvesting kiezen op bijvoorbeeld de veluwe waar je rust enkel en alleen vertoord wordt door ruisende bomen en een voorbij lopend hert.

Ik weet dat rederijen en overheid er alles aan doen om ons mileu te sparen en oplossingen te zoeken. Kijk als voorbeeld maar naar Hoek van Holland, De Stena line, daar worden de schepen nu aangesloten op walstroom. Voor mij echter behoren diesel lucht , het geluid van een draaiende schroef, soms de heerlijke luchten uit het kombuis, de ronkende motoren, en een prachtig verlicht cruise schip bij mijn haven.  Als je dat niet prettig vindt moet je er ook niet gaan wonen.

ckl

 

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Reacties  

0 #1 A.Nekkers 29-07-2017 19:29
Ben t geheel eens met de strekking van deze stelling.
Citeer

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Recente meningen

  • Niet klagen maar verhuizen

    A.Nekkers A.Nekkers 29.07.2017 19:29
    Ben t geheel eens met de strekking van deze stelling.